TV Yayın Otomasyonu ve BT Altyapısı Çözümü

Ağırlıklı olarak medya ve eğlence dünyasındaki faaliyetleri ile adı duyulan Calinos, tarım,  hayvancılık ve enerji alanlarında da büyük projelere yatırım yapıyor.

100'lerce yerli ve yabancı televizyon programı, dizi ve filmin tüm dünyada pazarlamasını yapan Calinos, 80 farklı diziyi 40’tan fazla ülkeye satarak Türk dizilerinin bütün dünyada tanınmasını sağladı. Calinos, dağıtımın yanında medya sektöründe yapım, yayın ve pazarlama konularında faaliyet gösteriyor.

Calinos’un yatırımları arasında Niğde’de bulunan 5000 sağmal hayvan kapasiteli Leben Süt ve 26790 dekar alana sahip bir tarım işletmesi olan Cıngıllı A.Ş. de yer alıyor.

İhtiyaç

2012 yılında yeni binasına taşınma kararı alan Calinos Holding’in BT ihtiyacının çözümü için birbirine entegre iki farklı proje uygulaması gerekiyordu:

1. Holding şirketlerindeki kullanıcılarının ticari uygulamalar ve mesajlaşma gibi klasik uygulamalarına cevap verebilecek bir BT altyapısı; ve

2. Calinos Holding’e ait yayın hayatına yeni girecek iki televizyon kanalının yayın otomasyonu. Bu sistemin aynı zamanda  video kasetlerde saklanan ve binlerce film ve diziden oluşan mevcut arşivin dijital ortama aktarılması ve bunlara hızlı bir şekilde erişilebilmesi istenmekteydi.

Çözüm

2012 yılında yeni binasına taşınma kararı alan Calinos Holding’in BT ihtiyacının çözümü için birbirine entegre iki farklı proje uygulaması gerekiyordu:

1. Holding şirketlerindeki kullanıcılarının ticari uygulamalar ve mesajlaşma gibi klasik uygulamalarına cevap verebilecek bir BT altyapısı; ve

2. Calinos Holding’e ait yayın hayatına yeni girecek iki televizyon kanalının yayın otomasyonu. Bu sistemin aynı zamanda  video kasetlerde saklanan ve binlerce film ve diziden oluşan mevcut arşivin dijital ortama aktarılması ve bunlara hızlı bir şekilde erişilebilmesi istenmekteydi.

Data Sistem Danışmanlık Grubu’nun yaptığı mevcut durum analizi ve kapasite planlama çalışmaları sonucunda Calinos Holding’in ihtiyaçlarına cevap verecek çözüm projelendirildi. Proje planına göre birinci aşama olarak yeni binada ve uzak ofislerde çalışan personelin ihtiyacına cevap verecek BT altyapısının temin ve kurulumuna geçildi.

1. BT Altyapısı

Donanım platformu olarak Dell ürünlerinin tercih edildiği Holding BT altyapısında, maliyetleri en düşük düzeyde tutarken aynı zamanda esnek ve yedekli bir yapı da oluşturabilmek amacıyla Dell PowerEdge R815 sunucular üzerinde çalışan VMware sanallaştırma platformu seçildi. Sanal sunuculara hizmet verecek veri depolama çözümü olarak da 10 GB destekli Dell Equallogic 6110 serisi iSCSI veri depolama ürünleri kullanıldı.

Sistemin ağ altyapısında uçtan uca Dell PowerConnect serisi ürünler kullanıldı. Kablosuz ağ altyapısı için de Motorola ürünleri tercih edilerek  mobil kullanıcıların binanın her noktasından kesintisiz erişimi sağlandı. Uç nokta güvenlik katmanında Dell Sonicwall ürünü konumlandırıldı. 5651 sayılı yasaya uyumluluk için  4ipnet ürünü ile misafir kullanıcılar için bir hotspot oluşturulup  internet erişimleri kontrol altına alındı. Dell Sonicwall ürününün Active Directory entegrasyonu yapılarak kullanıcı bazlı yetkilendirme firewall katmanında sağlanmış oldu. SSL VPN desteği ile birlikte uzak lokasyonlardan bağlanan kullanıcıların merkezdeki kaynaklara erişimi sağlandı. Site to Site VPN tanımlamaları yapılarak Ankara ve Niğde bölge ofislerinin İstanbul merkeze bağlantıları gerçekleştirildi. Telefon altyapısında ise Alcatel IP Telefonu çözümü altyapısı kullanıldı.

Microsoft Windows Server tabanlı sanal sunucular gerekli optimizasyon çalışmaları yapılarak devreye alındı. Kurumsal e-posta çözümü Microsoft Exchange Server ile oluşturuldu.

İstemci ve sunucu güvenliği için Symantec güvenlik ürünleri sisteme kuruldu. Bu sayede sadece antivirüs ve antispam çözümü değil , istemci makinelerine uzaktan kontrol ve erişim imkanı da merkezileştirildi. Antispam tarafında Symantec Brightmail yazılımı kullanılarak spam ve virüse karşı gateway katmanında önlem alınmış olundu. Yedekleme çözümü olarak yine Symantec BackupExec yazılımı kullanıldı.

2. TV Yayın Otomasyonu

Film Tivi 1 ve Film Tivi 2 adlarıyla Tivibu platformunda yayın yapan Film Tvi’nin donanım alt yapısı olarak uçtan uca Dell ürünlerini tercih edildi. Yüksek verim, güçlü destek, düşük maliyet ve kolay yönetilebilirlik tercih edilme nedenleriydi.

TV yayın otomasyonu sistemi şu şekilde kurgulandı:

Dışarıdan FTP veya Betamax kasetlerden alınan ham video verileri, Dell PowerEdge T710 sunucular üzerinde çalışan TV otomasyon programının Ingest modülü aracılığıyla çeşitli formatlara çevrilerek 350 TB kapasiteli Dell Compellent SC 40 Storage’ da saklanması sağlandı. Dell PowerEdge T710’un tercih edilme nedenleri tam boyutlu PCIe kartların bu kasaya rahatlıkla sığması, 7/24 çalışan sistemler için uygun soğutma kapasitesi sunması ve yeterli büyüklükte bir güç kaynağına sahip olmasıydı.

Kurgu yazılımlarının çalışacağı donanım için Dell Precision R5500 raf tipi iş istasyonları tercih edildi. Kurgu personelinin sistem odasının güvenli ortamına kurulan Dell Precision R5500 raf tipi iş istasyonlarına erişimi için Dell FX 100 cihazları kullanıldı. Kurgu sistemi ile hazırlanan reklam ve tanıtımların saklanması için de Dell Compellent veri depolama sistemi kullanıldı.

Kurgu tarafından işlemi bitirilenen ve Dell Compellent üzerinde saklanan videoların Playout sistemleri olarak seçilen Dell PoweEdge T710 sunucuların yerel disklerine aktarılarak yayına hazırlanması ve cache işlemlerinin tamamlanmasını takiben yayına verilmesi sağlandı. Cache sırasında oldukça yüksek bant genişliklerine ihtiyaç duyulur. Bu sebeple sistemin tamamında çok yüksek hızlı bir network yapılandırıldı ve buna uygun fiber Ethernet  ve gigabit Ethernet teknolojileri birlikte kullanılarak hibrit bir yapı oluşturuldu. Bu sayede hem yedeklilik hem de yüksek performans garanti altına alınmış oldu.

Yayın otomasyon programı için kullanılan Microsoft SQL Server, Dell PowerEdge R815 sunucular üzerine Cluster olarak kuruldu. AMD işlemcili Dell Dell PoerEdge R815 sunucuların tercih edilme nedenleri yüksek performans sağlaması, 2U kasada 4 fiziksel CPU barındırabilmesi ve düşük maliyetleri oldu.

Network sisteminde Dell PowerConnect 8024 F ve Power Connect  6248 switchler kullanıldı. 

Yayın güvenliğini sağlanması için de Dell SonicWall NSA 2400 firewall tercih edildi. 

Donanım

  • Dell PowerEdge R815 Sunucular
  • Dell PowerEdge T610 Sunucular
  • Dell Compellent Veri Depolama Çözümü
  • Dell Equallogic iSCSI Veri Depolama Çözümü
  • Dell Precision Raf Tipi İş İstasyonları

Yazılım

  • Vmware Vsphere
  • Microsoft Windows Server
  • Microsoft Exchange Server
  • Symantec BrightMail
  • Symantec BackupExec